Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης για δωρεάν φάρμακα και εξετάσεις στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε σαφές ποιος θα καλύψει τη μη συμμετοχή των πολιτών.
Χθες ο ΕΟΠΥΥ, με ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Όπως τονίζει, η άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) καθώς και τα σχετικά ερωτήματα που θέτει το Συντονιστικό των Διαγνωστικών Κέντρων και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δεν ευσταθούν. Ειδικότερα αναφέρεται ρητά στη διάταξη που έχει κατατεθεί και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής ότι η πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται από την απαλλαγή της συμμετοχής των πληγέντων κατοίκων της Θεσσαλίας για την χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων από την κακοκαιρία Daniel θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου το κόστος της απαλλαγής, έως 31.03.2024, των πληγέντων από τη συμμετοχή τους στη χορήγηση φαρμάκων και στην εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων θα καλυφθεί από το Υπουργείο Υγείας και ουδόλως ευσταθεί ο προβληματισμός ότι θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εργαστηρίων ή ότι θα μετακυλήσει το κόστος στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω του μηχανισμού clawback.
Η αντίδραση των επαγγελματιών
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι το μέτρο ακούγεται σωστό και ανθρώπινο, όμως δημιουργείται μία έντονη απορία: «Από ποιο κονδύλι θα εκταμιεύσουν τα χρήματα για αυτή την επιπλέον δαπάνη;».
Όπως, σημειώνουν, εάν η πηγή είναι ένα άλλος κωδικός πληρωμής και όχι αυτός από τον οποίο ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων, τότε έχει καλώς. Εάν όμως, η δαπάνη επιβαρύνει τον ισχύοντα κωδικό, τότε λόγω του κλειστού προϋπολογισμού και του clawback η οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη θα επιβαρύνει αποκλειστικά τον εργαστηριακό γιατρό και όχι το κράτος ή τον ΕΟΠΥΥ. Έτσι, το συνολικό κόστος του μέτρου υπέρ των πλημμυροπαθών, θα το επωμιστούν οι πλημμυροπαθείς γιατροί! Οι φόβοι για το δεύτερο είναι ισχυροί, γιατί αυτό εφαρμόστηκε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. «Επιβάλλεται όλες οι επιπλέον παροχές υγείας που αφορούν τη δωρεάν συμμετοχή, ή την εισαγωγή νέων, να εκταμιεύονται από άλλη πηγή και να εξοφλούνται στο ακέραιο… ιδιαιτέρως δε για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς Θεσσαλούς γιατρούς» καταλήγει η ΠΟΣΙΠΥ.
ΠΗΓΕΣ: Healthstat.gr/ Α. Ραυτόπουλος, www.ygeianet.gr